Mudanya, turizmde sürdürülebilir ve iştirakçi bir modelle geleceğini şekillendirmek üzere birinci adımı attı. “Geçmişin İzleri, Geleceğin Turizmi” başlığıyla gerçekleştirilecek Turizm Çalıştayı’nın Danışma Kurulu toplandı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mudanya’nın turizmle değerli bir çıkış yakalayabileceğini belirtti.
Mudanya’nın turizm alanında atılım yapması hedefiyle hazırlanan Mudanya Turizm Stratejisi ve Master Planı için birinci adım atıldı. “Geçmişin İzleri, Geleceğin Turizmi” başlığıyla düzenlenen Turizm Çalıştayı Danışma Kurulu Toplantısı, tarihi Tirilye Taş Mektep’te gerçekleştirildi. Toplantıya akademisyenler, işletmeciler ve turizm profesyonelleri katıldı.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, açılış konuşmasında Mudanya’nın kültürel, doğal ve tarihi zenginliklerine dikkat çekerek, bu bedellerin turizm aracılığıyla kıymetlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Lider Dalgıç, “Mudanya’nın turizmle kıymetli bir çıkış yakalayabileceğine inanıyoruz. Lakin bunun için öncelikle Mudanyalılık şuurunda birleşmeli, ortak bir cephe oluşturmalıyız.” dedi. Mudanya’nın tarih boyunca kültürel, ekonomik ve siyasi olarak kıymetli roller üstlendiğini lakin son 50 yılda sayfiye kasabası kimliğine büründüğünü belirten Dalgıç, “Bu kimlik kaybını geri kazanmak için yola çıktık. Sahip olduğumuz bedelleri evvel Mudanyalılar fark etmeli, akabinde Türkiye’ye ve dünyaya anlatmalıyız.” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR VE İŞTİRAKÇİ TURİZM
Başkan Dalgıç, Mudanya’nın en değerli kıymetlerinden birinin Mudanya Mütarekesi olduğunu, bunun yanı sıra kentin kıyıları, arkeolojik alanları ve kültürel mirasıyla büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söz ederek, bu pahaların gereğince değerlendirilemediğini söyledi.
Mudanya’nın geleceğini şekillendirmek için lokal idare olarak tek başlarına değil, ortak akılla ilerlemek istediklerini belirten Dalgıç, şöyle konuştu:
“Mudanya’nın çıkışının turizmle olacağını düşünüyoruz. Kültür, deniz, sanat, gastronomi üzere farklı bahislerde özel toplantılar düzenleyerek buralardaki stratejimizi belirlemek istiyoruz. Natürel sahip olduğu kıymetleri koruyarak… Bu bir mahallî idarenin tek başına yapabileceği bir şey değil. Biz mahallî idare olarak paylaşıma, ortak akla inandığımız için de bu yolu birlikte yürümek istedik. Görmek istediğim Mudanya; insanıyla birlikte canlı, talihine küsmemiş, ileriye daha umutla bakan, sokaklarda cıvıl cıvıl insanların olduğu, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren bir kent. Bunun yapılabileceğine çok inanıyorum. Bir arada hakikat bir yol haritası çizer, bu toplantıların sonunda birinci stratejimizi belirler, bunu da Turizm Master Planı haline getirsek Mudanya’nın önünün çok açık olduğunu düşünüyorum.”
TEMATİK ÇALIŞTAYLARLA YOL HARİTASI BELİRLENECEK
Açılış konuşmasının akabinde “Mudanya’nın Turizm Potansiyeli ve Geleceği”, “Üretimden Tabağa, Sokaktan Pazara”, “Yerelden Küresele”, “Kente Saygılı Turizm, Geleceğe Kalıcı Miras”, “Pazarlama, Rehberlik ve Turizm Ağları” başlıklarında sunumlar yapıldı. Mevcut turizm potansiyeli kıymetlendirilerek, temel prensipler ve uzun vadeli gayelerin belirlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Mudanya Turizm Stratejisi ve Master Planı kapsamında her ay “Doğa ve Deniz Turizmi”, “Gastronomi”, “Kültürel Miras”, “Yerel İktisat ve Girişimcilik” üzere temalarla düzenlenecek çalıştaylarla sürecin ilerletilmesi hedefleniyor. Planın 2025 yılı sonunda tamamlanarak uygulamaya alınması planlanıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Kaynak: Beyaz Haber Ajansı